Dobri sosedje, mešani posevki

Glavni pomen mešanih posevkov je v tem, da rastline druga drugi koristijo z izločanjem različnih snovi (npr. eteričnih olj) preko korenin ali listov. Te snovi odvračajo škodljivce in bolezni, pomagajo pri zorenju plodov, nasploh vzpodbujajo rast in razvoj rastlin ter izboljšujejo aromo in okus.
 

Za dober pridelek v vrtu pa je, poleg načrtovanja in izbire dobrih sosed v posevku, pomemben tudi kolobar, pravilna priprava tal in njihova nega in pa oskrba posevka tekom rastne dobe.

Zakaj so mešani posevki koristni:

  • tla se manj utrudijo in njihova izraba se izboljša, saj korenine sosednjih rastlin dosežejo različno globino;
  • določene rastline (koruza, sončnica, visok fižol) ščitijo druge pred mrazom in vetrom;
  • izsuševanje tal je manjše, če so rastline s širokimi listi posejane med tiste z ozkimi, pazimo le, da ozkolistne ne bodo trpele pomanjkanja svetlobe;
  • tla v vrtu naj bodo vedno prekrita, saj bo drugače zrasel plevel. Ko imamo gredico prazno, jo prekrivajmo z mulčem (zdravi rastlinski ostanki);
  • pri pravilni izbiri sosed se razvije manj škodljivcev in bolezni, s tem pa se zmanjša tudi poraba škropiv;
  • mešani posevki vplivajo na boljši okus rastlin (npr. kamilica izboljša okus zelja).

 

Mešani posevki, ki so mogoče uspešni v enem vrtu, bodo v drugem manj, zaradi različne mikroklime, vrste tal, različnih sort vrtnin pa tudi načina vrtnarjenja. Zato je včasih potrebno večkrat poskušati, da najdemo res dobro kombinacijo.

Medsebojni vplivi mešanih posevkov

Rastlina Sosedje Kako vplivajo
zelje paradižnik, zelena varujeta  pred zeljno muho in bolhači
redkvica, redkev špinača, solata varujeta pred boleznimi in škodljivci
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

Dobri in slabi sosedje v mešanih posevkih

Pri mešanih posevkih moramo upoštevati tudi medsebojne dobre in slabe vplive, ki se nanašajo na boljšo, oziroma slabšo splošno rast. Tako poznamo za vsako vrtnino njenega dobrega in slabega soseda.

Vrtnina Dobri sosedje Slabi sosedje
Blitva korenček, redkvice, kapusnice  
Bučke čebula, fižol, rdeča pesa