Dramilo

Slovenc, tvoja zemlja je zdrava

in pridnim nje lega najprava.
      Pólje, vinograd,
        gora, morjé,
      ruda, kupčija
        tebe rede.
 
Za uk si prebrisane glave
pa čedne in trdne postave.
      Išče te sreča,
        um ti je dan,
      našel jo boš, ak
        nisi zaspan.
 
Lej, stvarnica vse ti ponudi,
iz rok ji prejemat ne mudi!
      Lenega čaka
        strgan rokav,
      palca beraška,
        prazen bokal.

(Valentin Vodnik)

Kar nekako pravšnja za pomlad in za te čase se mi zdi zgornja pesnitev. Upam da tudi vam. Kajti spet je tu. Pomlad in z njo toplo sonce in prekipevajoča narava in priložnost za nov začetek. Spet bomo zasejali in zasadili prazne gredice našega vrta, prazne zaboje in lončke na balkonih, terasah in v stanovanjih. Morda prvič, a tudi če je za nami že  več sadilnih sezon, je vsako leto drugačno in polno presenečenj, kot narava sama. In pravi ljubitelji rastlin, pa naj so vam ljubše vrtnine in zelenjava, sadno drevje ali pa okrasne rastline, se boste verjetno strinjali z mano, da če delaš s srcem (kakšno orodje seveda ni odveč!!!!), vam bo vloženo delo gotovo  poplačano. Brez težav pa seveda tudi pri vrtnarjenju ne gre. A tudi v tem je čar. In s pravimi materiali in pomočjo oziroma nasveti strokovnjakov bo težav malo, zato pa toliko večje zadovoljstvo ob uspevanju posejanih in posajenih rastlin. Z obiskom vašim potrebam ustreznega vrtnega centra si boste olajšali delo, saj se boste oskrbeli z ustreznimi rastlinami, semeni, substrati, posodami, gnojili, orodjem in sploh vsem, kar potrebujete za uspešno delo. Ne nazadnje se boste oskrbeli tudi z informacijami in nasveti, saj so le ustrezni materiali, strokovnost in delo ter dobra volja prava kombinacija za uspeh.

Marsikdo ob hudem vsakdanjem tempu nima zadosti časa za velik zelenjavni vrt, ni pa treba velike gredice za kakšno domačo solato, peteršilj, korenček, špinačo, redkvice in kakšno sadiko paprike, paradižnika, kumar in jajčevca. Novejše, zelo rodne sadike paprike, cepljenega paradižnika, kumar in jajčevcev so precej zmanjšale potrebno površino za primeren pridelek. Lahko pa jih posadimo celo v ustrezno velike posode in si omislimo mali zelenjavni vrt kar na terasi. Ne smemo pozabiti na začimbe, zelišča in pa jagode. Seveda pa  upoštevajmo ustrezen čas sajenja za posamezne rastline, uporabimo ustrezen substrat in gnojila. Na voljo je tudi dovolj vrst naravnih gnojil, s katerimi lahko zagotovimo zdravo rast in dober pridelek na naraven način. 

April  in maj  sta pa seveda tudi meseca, ko  zasajamo  zaboje  z  balkonskimi  rastlinami.  Rastline  izbiramo  glede na  lego, zahtevnost in  želje – kakšne barve želimo  in kako naj  rastejo  rastline,  ali  samo  pokončno  ali  pa  želimo   slapove cvetočih   bršljank,  surfinij  in  drugih cvetočih  lepotic. Pri  kombinacijah  pazimo na to, da imajo  rastline, ki so skupaj  v  zaboju  podobne  zahteve  glede  zemlje,  zalivanja, dognojevanja  in  da  so  usklajene  po  rasti  in  barvi. Za sajenje  uporabimo  dobro  zemljo,  primerno  za  posamezno   vrsto  rastlin,  med  zemljo  zamešamo   počasi  topna  gnojila.  Z  dognojevanjem s tekočimi gnojili ali  gnojili  v  prahu,  ki  se   mešajo  z  vodo  pa  začnemo   en  mesec  po  sajenju.  Več  nasvetov  pa  boste  dobili  ob  nakupu in v katalogu poletnega cvetja.

Za  tiste z manj  časa  je  dobrodošla   možnost, da vaša  korita na vrtnariji  zasadimo  z  izbranimi  rastlinami,  zaboji  so  dva  do  tri   tedne  še  pri nas   ,  tako ,  da  jih  lahko  potem   postavite  kar  na  balkone.

Pomlad je tudi  čas za  sajenje sadnega drevja in jagodičevja,   trajnic  in  okrasnih  grmovnic.  Vse  te  rastline,  če  so  posajene  v  loncih,  lahko  sicer  presajamo   preko  celega  leta,  paziti   moramo  le,  da  ne  pride  do izsušitve.  Na voljo  je  veliko  vrst trajnic, sadnih in okrasnih dreves, cipres, pacipres,   klekov,  brinjev,  borovcev,  tis,  smrek, zimzelenih listavcev in  cvetočih  grmovnic.  Zelo  lepa  in  ne  predraga  kombinacija  za  senčne  lege je hortenzija   v  družbi  hoste  in  bršljana.  Za  cvetoče  poletje  na  vročem  soncu  pa  priporočamo  različne  vrste  vrtnic,  od  prekrovnih  do  plezalk. Posebno zanimive so prekrovne vrtnice, ki ne potrebujejo škropljenja, saj so zelo odporne na bolezni. Vrtnice so na voljo v loncih, kar kot smo povedali, omogoča   sajenje   preko   celega   leta.

Maja  in  junija sadimo tudi  enoletnic. Na  dobro  pripravljene  grede  in  grobove  bomo  sadili  begonijce,  tagetes,  salvije,  gazanije, portulak,  cinerarije, ageratum,  lobelije,  vodenke  in druge  enoletnice. V zadnjem času pa si je mestona gredah našla tudi marsikatera rožica, ki smo jo prej sadili le v zabojčke, saj nekatere novejše vrste teh rastlin dobro prenašajo lege na odprtem.

Nekateri potrebujete zgolj kakšen nov grm ali drevo za svoj vrt, nekateri pa urejate vrt na novo v celoti. V takem primeru je priporočljivo, da se skupaj z vrtnarjem ogleda obstoječe stanje, vrtnar vam svetuje potrebna dela glede priprave zemlje, svetuje vam pri izbiri ustreznih rastlin glede na lego, mikroklimo, zahtevnost in seveda izgled. Lahko  naredimo  računalniško fotosimulacijo zasaditve,  lahko  sadite  sami  ali  pa  tudi  to  prepustite  nam.

Tekom celega leta  so  na  voljo  različne  cvetoče  in  zelene  sobne  rastline, predvsem spomladi pa je pestra izbira posodovk – rastlin, ki so večletne, če ji prezimujemo v prostorih z ustreznimi temperaturami. Posebno priljubljene v zadnjih letih so dipladenije in pa rastline na steblu, od marjetk, fuksij, lantan, …

Pa veliko uspeha, veselja in zadovoljstva vam želim pri vašem delu.

Ana Frbežar