Goji jagode

Goji jagode

Lycium barbarum (Goji; Kitajska volčja jagoda; Bastard Jasmin; in še mnogo drugih sinonimov)

To je cca 1,5m (lahko pa tudi višji) robusten grm z dolgimi, v loku povešajočimi vejicami in užitnimi jagodami. Jagode se precej uporabljajo v farmacevtski industriji za predelavo v zdravilne sokove in razne preparate, v kulinariki pa tudi kot zelišče. Uporablja se za jačanje mišic in kosti; pomaga pri delovanju jeter; povečuje življenjsko energijo; povišuje število belih krvnih telesc. Uživajo se mladi listki, predvsem pa rdeče jagode (1-2cm). Plodovi so zelo dobri tudi posušeni in ne redijo ter so primerni npr. za prigrizke. V večjih količinah povečujejo spolni nagon (baje).

Rastlina raste pri nas zelo dobro; tudi potaknjenci se radi ukoreninijo. Listi pozimi odpadejo, grm pa spomladi ponovno ozeleni. Je prezimna in prenese do -20°C. Vejice imajo trne, cveti pa z belo-vijoličnimi majhnimi cvetovi. Rastlina v rasti ne potrebuje posebne nege. Zlahka se razmnožuje s potaknjenci.

Veliko več o Goji jagodah (opis, zdravilne lastnosti, proizvedeni preparati na tržišču, recepti, on-line shop, idr.) najdete na številnih spletnih straneh.

Zlasti veliko vsebuje: www.chinesische-wolfsbeere.de 

Z vzgojo te rastline no boste imeli večjih težav in jo priporočam.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!