Januarska opravila v sadnem vrtu

Januarska opravila v sadnem vrtu (Boštjan Perko)

V tokratnem prispevku, bi vas rad seznanil z opravili v sadnem vrtu, ki jih opravljamo v mesecu januarju. Vse to  so enostavni ukrepi, ki na koncu bistveno pripomorejo k boljšim pogojem rasti sadnega drevja in tudi kakovost plodov bo na veliko boljši ravni.

Redčenje starejših dreves, ki so postala pregosta

To je mogoče opravljati ta mesec, če le temperature niso pod -5 stopinj. Najbolje je počakati na lep sončen dan, ko ne zmrzuje; to velja izkoristiti v celoti, kajti na vrtu je vedno veliko dreves, ki potrebujejo to pomembno oskrbo. Pri tem opravilu je treba najprej odstraniti vse bolne, posušene in pregosto rastoče veje, kajti le dovolj redka krošnja bo tudi v osrednjem delu dobila dovolj svetlobe. Učinki tega redčenja se bodo kmalu pokazali na kakovosti plodov, saj bodo večji in lepše obarvani. Poleg tega bodo drevesa z razredčenimi krošnjami manj dovzetna za napade glivičnih bolezni, ker se bodo listi, veje in plodovi dovolj hitro osušili, da se trosi glivic ne bodo utegnili razviti.

Pomladitev ostarelih dreves

Za pomladitev je potrebno drevesa krepko obrezati, ter jim skrajšati veje in poganjke daleč v stari les. Tako obsežni posegi se izplačajo le na zelo starih drevesih zelo kakovostnih ali redkih sort, ki so sicer še zdrava, a so začela dajati vse manjše plodove. Kdor ima čas, naj svojo spretnost preizkusi na kakšni ostareli jablani iz sort zlata parmena ali beličnik.

Odstranitev odmirajočih in slabo rodovitnih dreves

Najprej je treba z debla odžagati veje, nato pa poskusimo odkopati koreninski vrat. Ko s krampom odkopljemo večino debelih korenin in jih presekamo, privežemo močno vrv ali pleteno žico na drugo tretjino višine debla in z vlečenjem poskušamo podreti drevo.

Priprave za precepljanje

Januarja bi morale biti krošnje zredčene in poganjki skrajšani za dobre dve tretjini. Najpozneje do sredine meseca moramo imeti pripravljene cepiče žlahtnih sort- z drevesa jih je treba namreč odrezati, ko je drevo v popolnem mirovanju, sicer ne ostanejo sveži do pomladnega cepljenja.

Redčenje jagodičja

Če grmov jagodičja nismo zredčili že poleti, takoj po obiranju plodov, je treba to storiti čim prej, ker jagodičje zelo zgodaj odžene nove poganjke. Stare poganjke odrežemo nad tlemi, po možnosti z drevesnimi škarjami (na dolgih ročajih).

Preprečitev škode zaradi divjadi

Na območjih, kjer je veliko poljskih zajcev, je treba sadni vrt ograditi z dovolj gosto ograjo, vrata na vrt pa sproti zapirati. Poleg tega lahko drevesa zaščitimo z gosto žičnato mrežo okrog spodnjega dela debla. Priporočljivo je pozimi veje na tleh čez zimo pustiti, saj se bodo zajci morda spravili prej nanje, kot pa na deblo.

Zaščita drevesnih debel

To opravimo z apnenim premazom, ki ga pripravimo iz 10 litrov vode, v katero zamešamo 2kgžganega apna in malo lepila za tapete (za boljšo oprijemljivost premaza). Že pripravljen namaz lahko kupimo v večjih vrtnih središčih in trgovinah z kmetijskimi pripomočki. Nekateri premazi so skoraj univerzalni, saj zaščitijo deblo pred mahovi in lišaji ter ozeblinami in razpokanjem lubja. Zelo preprosta zaščita debla je tudi dovolj široka deska, ki jo postavimo ob južno stran debla in ga tako zasenčimo. Ozebline in razpoke nastanejo zaradi prevelikih temperaturnih razlik oziroma nihanj. Beli premaz odbija sončne žarke in tako preprečuje ogrevanje debla, isto pa počne tudi pred deblo postavljena deska.

Preprečitev obžiranja popkov na jagodičju

Ptiči (zlasti domači vrabci, kalini in zelenci) se pogosto spravijo na grme ribeza in se hranijo s popki. Kadar imamo le nekaj grmov, jih lahko zaščitimo z mrežo proti ptičem, sicer pa pomaga, če grme poškropimo z apnenim mlekom, kateremu smo dodali malo lepila, da se dalj časa obdrži na poganjkih. Videti je namreč, kot, da bi se ptiči ustrašili belih poganjkov.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!