Jagode vitalnosti - Schisandra chinensis

Jagode vitalnosti - Schisandra chinensis

Vitalna jagoda prihaja iz Kitajske in je tam tudi poznana pod imenom Wu-Wei-Zi in to že mnoga stoletja. Zelo cenjena je zaradi njenih zdravilnih učinkov, kar sedaj potrjujejo mnogi znanstveni testi zahodnih znanstvenikov. Jagoda vitalnosti se posebno izpostavlja kot novo orožje proti poapnenju ožilja, Služi pospeševanju prekrvavitve, s tem pa generalnemu izboljšanju umskega in telesnega stanja. Jagoda vitalnosti je atraktivna plezalka-ovijalka. Je nepozebna – torej prezimi na stalnem mestu zunaj. V jeseni se obarva zlatorumeno in potem odvrže liste. Na eni rastlini se nahajajo tako moški kot ženski cvetovi, se pravi, da je samooplodna in ne potrebuje za oploditev še ene rastline. Ob prvem cvetenju prvo leto se lahko zgodi, da ima rastlina samo eno sorto cvetov. Zato pa ima drugoletna rast sigurno oba spola in obilen pridelek. Rastlina obrodi lepe, velike grozdke, kot ribez, s po 20 – 30 jagodami na enem grozdu. Sadeže-jagode obiramo od septembra do oktobra.

Mesto zasaditve in vzdrževanje

Jagoda vitalnosti ljubi polsenčno lego v normalni odcedni zemlji. Prvo zasajanje: luknja 50 x 50 cm, do tričetrt napolnjena z mešanico dobrega humusa in zemlje za rododendrone. Po vrhu pa še enkrat humus-zemlja od izkopa luknje. Sadimo jo 15-20 cm globoko. Gnojimo jo komaj na pomlad in to z dobrim organskim gnojilom. Zemlja naj bo vedno vlažna, ne mokra. Izsušitev preprečimo s sekanci, naravnimi nebarvanimi ali pa s šoto. Rabi dobro oporo za vzpenjanje in ovijanje. Rast je bujna in do 6m, najbolje ob polsenčnem zidu, ob pergoli, hlevu,ipd.

Zdravilni učinki

Jagode vitalnosti so učinkovite proti kašlju, prehladu, za ojačanje srca in izboljšanje krvnega obtoka, za izboljšanje prebave. Uporabljajo se za zdravljenje jetrnih in žolčnih obolen, proti nespečnosti in kot glavni dejavnik: znižujejo riziko srčnega infarkta, pa tudi preprečujejo pozabljivost in demenco. Po raziskavah prof. Pink Leun iz Hongkonga naj bi preizkuševalci, ki so redno uživali dnevno 5g jagod, po nekaj tednih bolje slišali ali so se celo znebili tinitusa, izboljšalo se jim je splošno zdravje, povečala potenca in želja za libidom. Bili so umsko bolj obremenljivi in so delovali mnogo bolj vitalni in mladi.

Uporaba listov in vejic kot čaj

2 kavni žlički posušenih listov in vejic, zdrobljenih ali zrezanih na drobno, zadostuje za skodelico čaja. Ta pripravek prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati nekaj ur. Tako dobimo en kiselkasto grenak čaj, ki ga lahko osladimo z medom. Če delamo čaj iz svežih listov in vejic, rabimo večjo količino.

Čaj iz jagod

1 – 2 čajni žlički jagod za eno 2 dl skodelico čaja. Pustimo vreti 2 minuti in potem pustimo do 12 ur v posodi; sladkanje po želji. Usedlino jagod lahko pojemo z jogurtom in učinek je še boljši – Kitajci ne zavržejo ničesar od te rastline.

Sok iz jagod vitalnosti

Oprane jagode (1 kg) s primernim sitom ločimo od semen. Semena z rokami drgnemo v kozici, v kateri imamo 1liter vode. Ko smo jih očistili, jih posušimo in jih lahko uporabimo za sejanje. Olupke in vodo, katero smo uporabili za čiščenje semen, segrejemo za 5 minut na 90°C, nalijemo v steklenice in damo ohladit. Sok po ohladitvi pospravimo na hladno in ga v nekaj dneh porabimo.

Zakaj ime Wu-Wei-Zi

Prevedeno iz kitajščine pomeni: sadež petih okusov in ti so – sladko, kislo, grenko, pekoče in slano. Seveda vsi okusi obenem.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!