Ponudba

Ponudba

Vrtni center  Frbežar se  nahaja  nad predorom  Mali  Vrh  pri  Šmarju-Sap, 10 km iz Ljubljane, v naselju Mali Vrh pri Šmarju. Avtocesto Ljubljana - Novo mesto zapustite na izvozu Grosuplje – Šmarje Sap, greste skozi naselje Šmarje –Sap in do Malega Vrha.

Osnovna  dejavnost je vzgoja okrasnih rastlin in zelenjavnih sadik ter načrtovanje in urejanje vrtov.  Ponudbo pa dopolnjujemo s cvetličarsko  dejavnostjo in  vrtnarsko  trgovino. Proizvodnja  poteka  v  rastlinjakih in na  prostem, prodajni del pa v enkratnem ambientu zanimivo  preurejenih stoletnih kozolcev. Letos se je že obstoječemu preurejenemu kozolcu pridružil še eden, prav tako častitljive starosti, z novim pokrivalom in zasteklitvijo pa tudi ta v tem drugem življenju  služi čisto drugemu namenu. Že zaradi tega se splača obiskati vrtni center Frbežar, presenetila pa vas bo seveda tudi  ponudba.

Ponudba rastlin  je  pestra  preko  celega  leta,  se  pa  seveda  spreminja  glede  na  letni  čas. Prizadevamo  si za čim večji izbor  doma vzgojenih  rastlin, ponudbo pa dopolnjujejo z nabavami pri preverjenih domačih in tujih dobaviteljih. 

Kaj vse vam nudimo v vrtnem centru Frbežar:

- okrasne grmovnice in drevnina: izjemna ponudba iglavcev in listavcev
načrtovanje, urejanje in vzdrževanje vrtov in poslovnih prostorov
trajnice
balkonske rastline
- enoletnice
mačehe
- jesenske lepotice, resa
- trobentice, čebulnice
nasadi
- zelenjavne sadike
- sadike sadnega drevja
- zelene in cvetoče lončnice in notranji nasadi
- okrasni lonci, glinene posode
gnojila
semena vrtnin, cvetlic, trave
- sredstva za varstvo rastlin
sveže, svileno in suho cvetje
darilni program
sveži in suhi aranžmaji za vse priložnosti

0af201f8-790e-47a8-bab9-c78713070cba

Marec, april in tudi maj so meseci, ko zasajamo zaboje z balkonskimi rastlinami. Rastline izbiramo glede na lego, zahtevnost in želje – kakšne barve želimo in kako naj rastejo  rastline, ali  samo pokončno ali pa želimo slapove cvetočih  bršljank,  surfinij  in drugih   cvetočih  lepotic. Izbira je velika, tako da  odločitev ni vedno  lahka. Pri tem Vam bomo radi pomagali, kakor tudi z nasveti o vsem, kar Vas  zanima ali Vam dela  težave v zvezi  z gojenjem  raznih vrst  rastlin. Pri  kombinacijah ali mešanih zasaditvah  pazimo na to, da imajo rastline, ki  so  skupaj v zaboju podobne  zahteve glede zemlje, zalivanja  in  dognojevanja in da so usklajene po rasti in barvi. Tako  zagotovimo, da vse rastline v  zaboju lepo  uspevajo. Za sajenje uporabimo dobro zemljo, primerno za  posamezno  vrsto rastlin, med  zemljo  zamešamo počasi topna gnojila. Z dognojevanjem z gnojili v prahu, ki  se mešajo z  vodo pa začnemo  en  mesec po sajenju. Več in podrobnejše nasvete pa boste dobili ob nakupu.

Za tiste z  manj časa je dobrodošla možnost, da Vaša  korita zasadimo z izbranimi rastlinami, zaboji  so dva do  tri  tedne še pri nas, tako, da jih lahko potem postavite kar na balkone. Imamo pa tudi  že  zasajene zaboje za tiste, ki  morajo kupiti še oboje – zaboje in rože. Bogata je  ponudba obešank oziroma  visečih košar, tako za  izrazito  sončne  lege, kot  tudi za senco in seveda za vse nekje vmes. Pomlad je tudi čas za sajenje raznih trajnic in okrasnih  grmovnic. Vse te rastline, če so posajene v loncih, lahko sicer presajamo preko celega leta, paziti moramo le, da ne pride do izsušitve.  Škarpnike lahko  zasadimo z  aubrecijo, floksi,  armerijo in drugimi  trajnicami.  Za  žive meje  je najlepša  Thuja  ' Smaragd ',  ki  je  lepe intenzivno zelene  barve, ima kompaktno rast in ne zahteva veliko  striženja.  V  naši vrtnariji Vam nudimo več  različnih velikosti  smaragdnih cipres,  veliko vrst  drugih  cipres,  pacipres in klekov, brinjev,  borovcev, tis,  smrek in pestro  izbiro  cvetočih grmovnic.  Za  bolj  senčne  lege je na  izbiro  veliko   sort rododendronov,  azalej  in hortenzij.  Zelo  lepa in ne predraga  kombinacija za  senčne lege je hortenzija v  družbi  hoste in bršljana. Za  cvetoče poletje  na vročem soncu pa priporočajo različne  vrste  vrtnic, od  prekrovnih  do  plezalk. Posebno zanimive so prekrovne vrtnice, ki ne potrebujejo škropljenja, saj so zelo odporne na bolezni. Vrtnice lahko kupite v loncih, kar kot smo povedali, omogoča sajenje  preko  celega  leta.

Maj  in  junij  sta  rezervirana  predvsem  za  sajenje  enoletnic. Na dobro pripravljene grede  in grobove bomo sadili begonijce, tagetes, salvije, gazanije, portulak, cinerarije, ageratum, lobelije, vodenke in druge enoletnice.

Ukvarjamo se tudi z  urejanjem vrtov.  Skupaj  z  Vami  izberemo primerne rastline, naredimo vam računalniško fotosimulacijo zasaditve, lahko  sadite  sami  ali pa tudi to prepustite  nam.

Jeseni  Vas  bomo  pričakali  z  mačehami,  marjetkami,  krizantemami,  pa  seveda  spet  trajnicami  in  grmovnicami.  Sledijo božične  zvezde  in  krog  je  sklenjen. 

Tekom celega leta pa so na voljo različne  cvetoče in zelene sobne rastline, ki  so lahko lepo  darilo   ali  pa z  njimi  spreminjate in lepšate podobo  svojega doma. Poleg rastlin  vam nudimo skoraj vse, kar  še potrebujete za  delo na vrtu, od substratov, gnojil, semen, plastičnih in glinenih zabojev, loncev in skled, okrasnih loncev, orodja do zalivalnega programa in še bi lahko naštevali.

V cvetličarni pa vas postrežemo z  zanimivim darilnim programom za vsako  priložnost, z  rezanim  cvetjem in izdelujejo sveže ter suhe  aranžmaje.  

Mogoče smo kaj  pozabili in izpustili, a na hitro je težko predstaviti prav vse. Najlaže  se boste pač  prepričali sami,  zato vas prijazno vabimo, da nas obiščete.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!