Polviseče mačehe Endurio

Polviseče mačehe Endurio

Pisatelj Janez Jalen je v povesti Cvetkova Cilka iz leta 1939 uporabil slikovit opis rastline in njenega imena, ki je nekoč, kljub temu da je rastlina tako ljubka, bilo povezano z likom krivične mačehe: ''Pet listov ima njen cvet. Spodnji, največji, je ona sama. V rumenem krilu, s črnimi židanimi trakovi pošitem, se šopiri. Lista, ki se k njej pritiskata, sta njena otroka. Zgornja lista v umazanih oblekicah sta pastorka."

V anglešcini se mačeha imenuje pansy, kar izvira iz francoske besede pensee in pomeni misel. To ime je dobila roža zato, ker cvet spominja na človeški obraz, ki se sklanja naprej, kot bi globoko razmišljal.

Cvetovi mačeh se pogosto upodabljajo tudi v slikarstvu, večkrat pa so jih slavni književniki vključili tudi v literarna dela. William Shakespeare je denimo mačehe omenjal v Snu kresne noci in tudi v Hamletu.

V govorici rož je mačeha simbol zvestobe.

Zadnjih nekaj let mačehe vse pogosteje videvamo tudi na okenskih policah in balkonih, kjer od jeseni do pomladi skrbijo za pisano in vedrejšo podobo doma.

Med najbolj priljubljenimi in najbolj trendovskimi mačehami, ki so se v zadnjem času uveljavile v svetu in tudi pri nas, so viseče mačehe, kamor spada tudi vrsta Endurio. Razvijejo številne drobne cvetove in, kar je najpomembnejše, odlicno prenašajo mraz, saj zdržijo temperature tudi do minus 18 stopinj Celzija. Takšne mačehe zasijejo vsakič, ko mraz popusti, saj se takrat listi in cvetovi nežno razprejo in pokažejo vso svojo lepoto. Pomembno pa je, da pozimi ne pozabimo na zalivanje. Mačehe zalivamo, ko so dnevi toplejši in ko za naslednji dan ni napovedan hujši mraz, pri zalivanju pa pazimo, da ne zmocimo listov in cvetov. Da pa bi nas njihovi veseli nasmehi razveseljevali čim dlje, jim pomagamo tako, da sproti odstranjujemo odcvetele, uvele ali poškodovane cvetove, ker tako spodbudimo nastajanje novih cvetnih popkov.

Najprimernejše obdobje za zasajanje mačeh je v prvi polovici oktobra, kasnejše sajenje pa zahteva bolj pozorno oskrbo. Pomembno je namreč, da imajo korenine še nekaj tednov časa, da se še pred hudim mrazom dobro vrastejo v zemljo, saj bodo potem veliko laže prenašale zimo. Mačehe potrebujejo dobro odcedna tla, ki hkrati zadržijo dovolj vlage. Posajene rastline temeljito zalijemo. Ob sajenju dodamo gnojilo z dolgotrajnim delovanjem, zgodaj spomladi ob intenzivnejši rasti pa vodi za zalivanje občasno primešamo tekoče gnojilo.

Znano je, da mačehe uspevajo na sončnih in tudi polsenčnih legah, vendar bodo tiste, ki so posajene na sončni legi, tvorile precej več cvetov od tistih v senci.

 

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!