Oskrba balkonskih rastlin

Oskrba balkonskih rastlin

Da bodo vaše balkonskeeee rastline dobro uspevale do jesenskih dni, potrebujejo redno oskrbo, to je zalivanje, dognojevanje, čiščenje in varstvo pred morebitnimi boleznimi in škodljivci. Nekatere, kot so surfinije, bidens, bacopa  potrebujejo bistveno več vode, kot pelargonije ali pa bršljanke, seveda pa so zahteve po zalivanju odvisne tudi od same lege, temperatur in količine zemlje, ki jo ima posamezna rastlina na voljo. Držite se pravila, da je najboljši recept za zalivanje preizkus vlažnosti zemlje, ki ga naredimo tako, da z roko za prst globoko preverimo vlažnost zemlje v koritu. Če je zemlja suha in je napovedano vroče rastline zalijemo, če pa je zemlja še vlažna, vreme pa se je ohladilo in je deževno ali oblačno, pa z  zalivanjem še počakamo. Logično je, če je zunaj 30 stopinj C, moramo zaliti veliko več, kot če dežuje cel teden. Če pa zemljo presušite, se težko oziroma počasi ponovno namoči, saj voda kar pade skoznjo in jo zelo težko vsrka. V vročem vremenu za vodo zahtevnejše rastline zalivamo tudi dvakrat dnevno. Zalivajmo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se rastline že ohladijo, po možnosti z vodo, ki je bila čez dan na soncu. Nekatere rastline ne prenesejo, da jih močimo po listih, nekaterim pa to celo odgovarja. Seveda pa se zgodba o zalivanju začne že z izbiro primernih rastlin za posamezne lege, posaditvijo le teh v kvalitetno in zahtevam posamezne vrste rastlin ustrezno zemljo in primerne (ne premajhne) zaboje.

Gnojimo prvič po 3 tednih od presajanja z namenskimi gnojili za vsako skupino rastlin posebej, ker na primer miljon zvončki ne prenesejo apnenca in jih lahko z nepravimi gnojili uničimo. V našem vrtnem centru  Frbežar imamo veliko različnih  gnojil  in vam tudi svetujemo pravo izbiro za vaše rastline. Pomembno je dodati 1x mesečno tudi organska gnojila, da vnesemo rastlinam dodatne mikroorganizme, ki jih potrebujejo za razkroj mineralnih gnojil. Pri gnojenju upoštevajte velikost rastlin, saj tudi dojenček ali pa otrok nikoli ne pojesta toliko kot odrasel in enako velja za rasline. Torej gnojiti začnete po 3 tednih z manjšim odmerkom gnojil, ko pa se rastline razrastejo, gnojenje povečamo. Lahko pa mlade rastline pospešimo v rasti in cvetenju tako, da jih gnojimo s foliarnimi gnojili, skozi list. Rastline, ki še nimajo razvitega koreninskega sistema, lažje sprejmejo gnojilo skozi list. S temi gnojili tudi ne moremo narediti toliko škode pri predoziranju pri mladih rastlinah.  Znaki za pregnojenost so največkrat rumeni robovi na listih ali uvelost rastlin . V našem vrtnem centru Frbežar vam bomo radi svetovali glede gnojil, če se vam rastline ne obnašajo tako, kot bi želeli. Lahko pripeljete zaboj z rožami k nam, s posebnim aparatom bomo izmerili vsebnost gnojil - zasoljenost in vam svetovali nadaljno oskrbo.

Za dobro uspevanje in pa seveda lepši izgled je zelo pomembno tudi redno čiščenje rastlin, odstranjevanje odcvetelih cvetov in poškodovanih ali posušenih listov. Nekatere vrste rastlin je potrebno tudi obrezovati, posebno če so posajene v kombinaciji z manj bujno rastočimi.

Najbolj pogosti nezaželjeni gostje na rastlinah so uši pršice in gosenice. Žal se napad škodljivcev pogosto opazi skoraj prepozno, ko so na rastlinah naseljene že cele kolonije v različnih razvojnih stadijih, nastala škoda pa že velika. Zato je zelo pomembno, da vsaj enkrat tedensko rastline podrobneje pregledamo, predvsem na spodnji strani listov in stebla. Tako lahko pravočasno opazimo napad škodljivcev in jih ustrezno zatiramo. Na srečo je zdaj na voljo kar nekaj naravi in ljudem prijaznih škropiv, ki so tudi zadosti učinkovita. Je pa skoraj obvezno, če se škodljivci pojavijo, opraviti več škropljenj. Druga možnost pa je, da že preventivno rastline zaščitimo s posebnimi insekticidnimi palčkami, ki jih damo v zemljo. Tudi na vsa vprašanja glede škodljivcev vam bomo v Vrtnem centru Frbežar svetovali in skupaj bomo odpravili nadležne vsiljivce.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!