Prvi pomladni nasvet

Prvi pomladni nasvet

Nekaj navodil ob začetku vrtnarjenja

Pred začetkom vrtnarske sezone  svetujemo  po celem vrtu potresti enega od organskih gnojil, da vnesemo v tla dodatne koristne mikroorganizme, ki pomagajo pri zdravju okrasnih in sadnih rastlin ter zelenjave in trave. Če posipamo po travi ali zasajenih gredah,  to opravimo pred ali med padavinami (SNEG,DEŽ), 2-4 pesti na m2. Gnojenje z   mineralnimi (umetnimi) gnojili začnemo z zamikom 10-14 dni. Gnojimo z namenskimi gnojili za posamezne rastline, saj kivi potrebuje drugačne gnojilne  elemente kot vrtnica ali pa hortenzija in rododendron.

V našem vrtnem centru imamo kar nekaj teh pripravkov, zato vabljeni.

Sedaj je že čas za obrezovanje sadnega drevja in vrtnic, ter vsega poškodovanega na grmih ali drevju. Obrezane in poškodovane debelejše veje premažite s cepilno smolo z zaščitnim učinkom, da se preprečijo okužbe.

Imamo tudi že semena, čebulček, kmalu tudi krompir in sploh  vse za okrasni ali pa zelenjavni vrt.

Opravimo tudi zimsko škropljenje vsega (tudi vrtnice in okrasno grmičevje, saj tudi tam  prezimujejo škodljivci in bolezni) na vrtu, saj se tako izognemo problemom v rastni sezoni.

Za zimsko škropljenje imamo proti boleznim galico v različnih embalažah in belo olje, ki deluje proti prezimujočim škodljivcem. Škropimo z vsakim posebej, ko je dnevna temperatura nad ničlo.

 

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!