Inkovska lilija - Alstroemeria Inticancha

Inkovska lilija - Alstroemeria Inticancha

Alstroemeria Inticancha je lončnica, ki so jo vzgojili gojitelji kot rezultat križanja. Njeno ime izhaja iz imena mesta v Peruju.  Pomen: skrivnostna misel.

Rastlina prelepo cveti in ne moramo nadzirati njene rasti. Primerna je za balkone, terase in skupinske zasaditve v vrtovih.

Ima razvejan koreninski sistem z močno korenino. Liste ima mesnate, precej široke in koničaste oblike. Cvetovi so lijasti, združeni v kobulih. Izstopajo v različnih barvah in imajo pogosto škrlatne proge in rumene pege. Cvetove lahko tudi porežemo in jih uporabimo kot rezano cvetje.

Rastlina ima rada toploto, če pa se odločimo, da jo kot lončnico prezimimo v stanovanju, pa ji moramo zagotoviti temperature višjo od 0°C. Poleti jo ne postavimo neposredno na sonce. Najbolje uspeva v polsenci.

Odcvetela cvetna stebla  odstranimo tako, da jih izrežemo ali spulimo,  ne obrezujemo !.  Na tak način pomagamo rastlini tvoriti nove mladike. V poprečju zraste 30 cm v višino in se primerno razrašča.

Alstroemerio sadimo v rahla,  prepustna tla, ne smemo pozabiti na dobro drenažno plast oz. odtekanje odvečne vode.  Zalivamo po potrebi, zmerno, odvisno od temperatur.  Redno dognojujemo.

Razmnoževanje:  z delitvijo stare rastline pri dnu.

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!